Een Bijzondere Start

Wat als de start van je kindje niet gaat zoals gepland/verwacht?

Een gedeelte van alle kinderen die in Nederland worden geboren, hebben een bijzondere start bij geboorte. Dit zijn baby’s die ziek zijn, te klein (dysmatuur), te vroeg (prematuur) of met een afwijking worden geboren. Zij worden opgenomen op de afdeling neonatologie om te worden verzorgd. Vindt de bevalling plaats voor de 32 weken, dan wordt je baby geboren in een centrum met een neonatale intensive care of daarnaartoe gebracht. Ze liggen dan vaak in de couveuse. Couveusekinderen hebben vaak een lange weg te gaan en liggen soms wel maanden in het ziekenhuis.

Wat doet dit met ouders?

De moeilijke start van een couveusekindje heeft een enorme impact op ouders. Voor ouders is dit een ongelooflijk moeilijke tijd met grote zorgen over hun kindje. Als ouder verwacht je op een roze wolk te zitten, maar al snel blijkt deze roze wolk eerder grijs te zijn. Een regelrechte rollercoaster en de meeste ouders staan in die periode in de overleefstand. Ouders zijn vaak nog herstellende van de bevalling als hun kindje wordt opgenomen en hun kindje verblijft soms wel maanden in het ziekenhuis. Als ouder houdt dit soms in dat je gescheiden kan worden van je kindje, omdat je niet bij je kindje kan blijven en dat je een aantal maanden lang dagelijks naar het ziekenhuis moet. Vaak ook nog in combinatie met de zorg voor broertjes en/of zusjes.

Thuiskomst

Na thuiskomst is er vaak pas tijd voor emotioneel herstel en begint de verwerking van deze periode pas echt. In deze periode komt er meer ruimte voor emoties en merken ouders vaak dat ze de bijzondere start van hun kindje nog niet verwerkt hebben en er soms zelfs een trauma aan overgehouden hebben (1 op de 3 ouders ontwikkelt PTSS (posttraumatische stressstoornis).
Ook komt dan de omgeving om de hoek kijken. Hoe reageren zij? Vaak voelen jonge ouders zich niet gehoord en gesteund in hun emoties rondom de moeilijke start van hun kindje. Ze zijn immers thuis en het gaat nu toch goed? Herkenning en steun is voor ouders met deze ervaring erg belangrijk voor de weg naar herstel.

Problemen op latere leeftijd

In sommige gevallen ontstaan er bij het couveusekind problemen op latere leeftijd. De onzekere en vaak zorgelijke periode waarin een pasgeboren couveusekind zijn eerste levensweken of -maanden doorbrengt, kunnen gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Ongeveer de helft van de kinderen met een bijzondere start bij geboorte ontwikkelen op latere leeftijd leer- en ontwikkelingsstoornissen. Voor ouders zorgt dit voor blijvende zorgen en soms is het voor ouders lastig dit te kunnen accepteren of een plek te geven. Vaak lopen ze tegen problemen aan met de omgeving of met bijvoorbeeld instanties, want niet altijd zijn deze problemen direct zichtbaar bij het kind.

Waar kun je terecht?

Als je als ouder nog steeds tegen de bijzondere start van je kindje aanloop of problemen ondervindt omdat je kindje op latere leeftijd leer-en ontwikkelingsachterstanden heeft, weet dat je niet de enige bent. Voor steun en herkenning vind je lotgenotencontact bij Bijzondere Start of 1-op-1 begeleiding. Bijzondere Start is laagdrempelig en opgericht vanuit eigen ervaringsdeskundigheid. Zie bijzonderestart.nl.

Deze tekst is geschreven door:

Michelle Schummelketel

bijzonderestart.nl