Trauma

Trauma

Wat maakt dat de ene persoon een bepaalde ervaring als traumatisch ervaart en de andere met dezelfde ervaring er geen last van heeft?

Een duidelijk kenmerk van wat een ervaring traumatisch maakt is het gebrek aan autonomie.

Het gevoel te hebben dat je overgeleverd bent aan de omstandigheden, dat jij geen gevoel van controle hebt, geen gevoel van invloed op wat er gebeurt.

Veel vrouwen hebben hun bevalling in meer of mindere mate als traumatisch ervaren. Dit betekent helemaal niet dat dit allemaal geboortes waren waar veel complicaties en medische interventies noodzakelijk waren. Soms waren het volkomen ‘normale’ bevallingen die volgens de omgeving als prima zouden worden omschreven.

Toch zie ik veel vrouwen die hier last van hebben, die onvoorbereid de geboorte ingingen, onbewust van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van contact met zichzelf, hun intuïtie en communicatie met hun ongeboren baby. Vrouwen die achteraf de bevalling een hels karwei vonden, lang vonden duren of heel erg overweldigend. Vrouwen die zich overgeleverd voelden aan wat zorgverleners hen adviseerden of vertelden. Vrouwen die jaren later met gemengde gevoelens terug kijken op de geboorte van hun kind. Zelfs vrouwen die doordat ze de geboorte als zo heftig hebben ervaren geen tweede kind meer willen. Er wordt maar weinig over gesproken omdat iedereen vind dat je het maar gewoon moet kunnen, het hoort er gewoon bij. 

Maar als jij ook maar een kleine beetje angst, onzekerheid of twijfel hebt ten aanzien van de geboorte weet dan dat dit betekent dat jij nog iets gelooft over bevallen dat niet waar is. Dat er ergens een overtuiging of blokkade in jouw systeem aanwezig is die ervoor zorgt dat jij je niet helemaal ontspannen, veilig en geliefd voelt. En dat het een teken is dat jij dit dieper in jezelf mag onderzoeken en los mag laten. Het is je geboorterecht om op jouw manier, ontspannen te bevallen. 

Soms is er zoveel gebeurt in je leven of heb je een traumatische ervaring van een eerdere geboorte dat je perceptie en overtuigingen nog steeds beïnvloed.

Het is begrijpelijk en lijkt heel logisch dat als we een traumatische ervaring hebben opgedaan dat dit invloed heeft op de manier waarop wij kijken naar de wereld, onszelf en zwangerschap en geboorte.

Als er nog ‘energetische lading‘ in ons systeem is in relatie tot het trauma zal dit onze perceptie blijven beïnvloeden.

Het zal invloed blijven uitoefenen totdat deze lading losgelaten is. Totdat de emoties en herinneringen van deze ervaring volledig oplossen en er op een dieper niveau ontspanning is in het zenuwstelsel. Dit loslaten gebeurt in het onderbewuste en je kunt daar komen via diepe ontspanning of (zelf) hypnose.

Tijdens sessies neem ik je mee naar deze staat van zijn en kun je dingen loslaten die je niet langer nodig hebt. Zo ontstaat als vanzelf ruimte voor de ontspanning in jouw systeem omdat dit jouw natuurlijke staat van zijn is. Ontspanning, vreugde en liefde zijn allemaal van nature in ons aanwezig. We kunnen door trauma, overtuigingen, herinneringen en een druk leven hier soms even geen contact mee maken. Om deze reden is het zo belangrijk te investeren in ontspanning, in stilte en zelfonderzoek.

Wil je graag een sessie boeken of het pakket Vol Vertrouwen bevallen aanschaffen? Kijk dan bij de shop

Jij bent het waard om helemaal te vertrouwen op jezelf, je lichaam en de geboorte. Wat jouw ervaringen ook zijn geweest in het verleden.
Jij kunt nu in dit moment kiezen voor een nieuw begin. Jij kunt elk moment kiezen voor ontspanning, voor liefde en vreugde.
Jouw baby is het waard dat zijn of haar mama lekker in haar vel zit, in balans is en ballast loslaat zodat dit niet wordt doorgegeven aan je baby.

‘De beste start begint in de baarmoeder’

 Van harte welkom!

Liefs,

Maren

Leave a Reply